Vocea.eu
Economie

Percheziții la CFR Marfă pentru delapidare! Peste 6.300.000 euro prejudiciu adus statului român

Percheziții la CFR Marfă pentru delapidare! Peste 6.300.000 euro prejudiciu adus statului român
În această dimineață, DIICOT  a efectuat percheziții în mai multe județe din țară, înclusiv în Bucureșri, unde vizată este conducerea CFR Marfă. Procurorii susțin ca mai multe persoane sunt suspecte de delapidare, și anume acestea ar fi subevaluat peste 2400 de vagoane destinate casări, cauzând astfel un prejudiciu de peste 6.300.000 euro.
„Contractul de vânzare-cumpărare care face obiectul dosarului anchetat de DIICOT are ca obiect valorificarea prin vânzare a fierului vechi provenit din tăierea a 2.450 de vagoane de marfă care îndeplinesc condiţiile de casare şi care nu mai prezintă utilitate funcţională în condiţiile concrete ale activităţii proprii", precizează CFR Marfă în comunicat.
Percheziţii au avut loc în Bucureşti, Timiş, Caraş-Severin, Hunedoara, Prahova, Mehedinţi, Călăraşi, Arad, Teleorman şi Dâmboviţa, la 40 de persoane  suspectate de constituire a unui grup infracţional organizat, delapidare cu consecinţe deosebit de grave, fals intelectual şi uz de fals.
Procurorii susţin că în 2016, la nivelul Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Marfă CFR Marfă SA, s-ar fi constituit "un grup infracţional organizat, implicând factori de decizie de la nivelul central şi teritorial al societăţii de transport, având ca scop subevaluarea bunurilor din patrimoniul societăţii, cu prilejul operaţiunilor de vânzare-cumpărare a 2450 de vagoane destinate casării, facilitând astfel traficarea în folosul SC Remat SA Călăraşi a diferenţei rezultate între valoarea reală şi cea subevaluată a bunurilor casate.
"Manopera frauduloasă a fost premeditată de factorii de decizie din cadrul SNTFM CFR MARFĂ SA în conivenţă cu reprezentanţii SC Remat SA Călăraşi. S-a constatat că, deşi oferta de vânzare iniţiată de S.N.T.F.M. "CFR Marfă" S.A pe Bursa de Mărfuri viza cantitatea generică de 49.000 tone fier vechi, ulterior contractul de vânzare-cumpărare încheiat cu ofertantul SC Remat SA Călăraşi a menţionat vânzarea fierului vechi provenit din casarea a 2450 de vagoane", arată DIICOT.
Tot DIICOT  precizează și faptul că preţul de achiziţie a fost de 120 euro/tona de fier vechi, în condiţiile în care preţul mediu practicat pentru "deşeu fier vechi greu" era, la momentul respectiv, de 175,88 euro/tonă, iar pentru "deşeu fier vechi special" (oţel) era de 218,90 euro/ tonă.
"Rezultă că prin această manoperă s-a realizat practic o subevaluarea a bunurilor cu 82,42% în cazul "deşeurilor fier vechi special" (oţel) şi cu 46,56% în cazul "deşeurilor fier vechi greu". În manoperele frauduloase au fost implicaţi factori de decizie de la nivelul central şi teritorial a societăţii de transport, precum şi reprezentanţii societăţii beneficiare.
Primul nivel al grupului infracţional organizat a fost constituit din conducerea executivă a societăţii CFR Marfă, compusă din Directorul general Mihuţ Constantin Crăciun, Directorul Operaţiuni Dezvoltare MR Daniel Ciobanu, Directorul Departament Vânzări – Trafic Eugen Tudor, Directorul Economic – Financiar Pavel Bărculeţ, Managerul Juridic Silviu Valeriu Costea, Directorul Trafic Constantin Alupoaie, Directorul vagoane Florin Enache, şeful Biroul Urmărire Contracte Mariana Căpăţână, Şeful Serviciului Exploatare Vagoane George Niculescu, aceştia fiind cei care ar fi iniţiat vânzarea la bursa de mărfuri a celor 2450 de vagoane la preţ de fier vechi, prin subevaluarea lor şi obţinerea unui preţ mai mic decât valoarea reală. Al doilea palier al grupului infracţional ar fi fost reprezentat de către funcţionarii din cadrul sucursalelor S.N.T.F. MARFĂ "C.F.R. MARFĂ" S.A. - Timişoara, Braşov, Iaşi, Galaţi, Craiova, Cluj, Constanţa iar al treilea ar fi fost constituit din reprezentanţii S.C. Remat SA Călăraşi, beneficiara contractului", susţine DIICOT.
Romprest

Societate

Breaking News 60.000 de bilete de tratament balnear pentru pensionarii români

Mar-13, 13:20

Breaking News 60.000 de bilete...

În ședința de marți, Guvernul a adoptat...

Societate

Planul național pentru hepatite va fi funcțional din luna mai

Mar-06, 11:07

Planul național pentru hepatite va...

Potrivit ministrului Sănatății, Sorina Pintea, Planul National...

Societate

Mai mulți bani pentru Ministerul Educației

Feb-05, 11:25

Mai mulți bani pentru Ministerul...

În proiectul de buget pentru acest an,...

Politică

Ministrul Rovana Plumb:” 30,6 miliarde euro, pentru România, pentru perioada 2021-2027″

Jan-11, 10:46

Ministrul Rovana Plumb:” 30,6 miliarde...

Luni, 10 iaunuarie a.c., a fost ziua...

Societate

Zile libere în 2019

Jan-03, 14:51

Zile libere în 2019

Potrivit reglementărilor prevăzute în Codul Muncii, în...

Societate

Pesta porcină a ajuns în județul Dolj

Oct-31, 11:47

Pesta porcină a ajuns în...

Conform Institutului de Diagnostic şi Sănătate Animală...

Societate

Legea Pensiilor a fost modificată. S-a schimbat Valoarea Punctului de Referinţă

Oct-10, 9:44

Legea Pensiilor a fost modificată....

Proiectul Legii Pensiilor care a intrat în...

Societate

Tratament nou, fără interferon, pentru 13000 de pacienti care suferă de hepatită 

Sep-03, 14:30

Tratament nou, fără interferon, pentru...

Începând din data de 1 septembrie a.c.,...

Societate

Astăzi, 16 iulie, termenul limită pentru depunerea Declarației Unice la ghișeele ANAF

Jul-09, 13:13

Astăzi, 16 iulie, termenul limită...

Termenul limită pentru depunerea „Declaraţiei unice privind...