Vocea.eu
Societate

Exerciţiu de securitate cibernetică al SRI, la care participă zeci de instituții

Exerciţiu de securitate cibernetică al SRI, la care participă zeci de instituții

Începând de luni, 15 mai a.c. și până miercuri 17 mai a.c., peste 60 de instituții publice și private vor participa la un exercițiu se securitate cibernetică lansat de Serviciul Român de Informații, asta după ce zilele trecute SRI a contraatacat o tentativă de atac informatic. Se pare că acest fenomen a avut loc în mai multe state, nu doar în România.
În perioada 15-17 mai 2017, SRI, prin intermediul Centrului Naţional Cyberint, în parteneriat cu MApN, MAI, MAE, STS, SPP, SIE, ORNISS şi CERT-RO organizează în premieră, prima ediţie CyDEx17, exerciţiu naţional live de securitate cibernetică. Exerciţiul este organizat în conformitate cu Strategia de Securitate Cibernetică a României, aprobată prin HG nr. 271/ 2013, a anunțat SRI.
"CyDEx17 se va desfăşura în cadrul poligonului cibernetic al Centrului Naţional Cyberint, creat şi personalizat special pentru acest exerciţiu de specialiştii Centrului, şi are ca obiective exersarea şi evaluarea modului de gestionare a incidentelor cibernetice, răspunsul la acestea la nivel operaţional, tactic şi strategic, asigurarea unui nivel de securitate corespunzător la nivelul infrastructurilor cibernetice, precum şi optimizarea procesului de cooperare între instituţii în vederea identificării şi limitării impactului unor incidente de acest tip. Exerciţiul va contribui la conştientizarea nivelului de pregătire al entităţilor implicate, în situaţia unui eveniment ce va afecta spaţiul cibernetic la nivel naţional, precum şi la consolidarea parteneriatului public-privat în domeniu".
Centrul Naţional Cyberint :"Principala sa misiune constă în identificarea şi furnizarea, către beneficiarii legali, de date şi informaţii necesare prevenirii, limitării şi/sau stopării consecinţelor unei agresiuni asupra sistemelor de tehnologia informaţiei şi comunicaţii care reprezintă infrastructuri critice", explică reprezentanții SRI.
Centrul Naţional Cyberint, structură aflată în coordonarea Serviciului Român de Informații, a contracarat o tentativă de atac cibernetic derulată, cel mai probabil, de entitatea asociată grupului de criminalitate cibernetică APT28 / Fancy Bear, la adresa unei instituţii guvernamentale din România, a anunţat vinery, 12 mai a.c., SRI. SRI a precizat că acţiunea "s-a derulat la sesizarea Serviciului de Informaţii Externe (SIE)".
"Raportat la ameninţarea cibernetică, fiecare instituţie cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale are competenţe clare, definite de norme.Serviciul de Informaţii Externe colaborează strâns, la nivel naţional, cu Serviciul Român de Informaţii", declară SIE.
Potrivit site-ului cyberscoop.com, se pare că un grup de hackeri care ar putea avea legături cu guvernul rus ar fi trimis o serie de e-mailuri de phishing către organizaţii diplomatice din Europa, inclusiv către Ministerul Afacerilor Externe din România, folosind o adresă de e-mail falsă a NATO.
CyberScoop a obţinut o copie a unui astfel de e-mail de phishing, pe care specialiștii l-au atribuit grupului de hacking cunoscut sub numele de APT28 sau Fancy Bear.
E-mailul conţinea un ataşament capcană ce intenţiona să exploateze două vulnerabilităţi ale programului Microsoft Word dezvăluite recent. Pentru a face ca mesajul să fie authentic, hackerii au falsificat o adresă de e-mail a NATO, iar documentele atașate erau semnate de către căpitanul Alistair Borchet, de pe domeniul hq.nato.intl, utilizat în prezent de către angajaţii NATO.
Rob Wainwright, directorul Europol, avertizează că lumea se confruntă din ce în ce mai des cu as

BICA SI MARMOBICA

Societate

Vinerea Mare a fost declarată sarbătoare legală nelucrătoare

Mar-13, 13:47

Vinerea Mare a fost declarată...

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a promulgat legea...

Societate

Tinerii dezavantajați s-ar putea angaja în sectorul public pentru doi ani

Mar-07, 9:43

Tinerii dezavantajați s-ar putea angaja...

Luni, 5 martie a.c. Senatul a adoptat...

Societate

Două autostrăzi și mai multe drumuri naționale sunt  de închise

Feb-27, 11:31

Două autostrăzi și mai multe...

Circulaţia pe două autostrăzi şi 25 de...

Societate

Valabilitatea pașapoartelor va fi extinsă la 10 ani

Feb-23, 10:14

Valabilitatea pașapoartelor va fi extinsă...

Dacă până acum pașapoartele electronice erau valabile...

Societate

Pungile de plastic vor fi interzise

Feb-20, 11:47

Pungile de plastic vor fi...

Printr-un proiect de lege care a fost...

Societate

Peste 25% din ordinele de protecție sunt încălcate<br />Brățarile de protecție, o necesitate

Jan-30, 12:24

Peste 25% din ordinele de...

Potrivit Ministrului de Interne în decursul anului...

Politică

Klaus Iohannis a fost de acord cu propunerea PSD! Viorica Dăncilă este premierul României

Jan-17, 17:49

Klaus Iohannis a fost de...

În urmă cu câteva minute, președintele Klaus...

Societate

O săptămână, termen limită pentru rezolvarea problemei lipsei medicamentelor din spitale

Dec-07, 11:44

O săptămână, termen limită pentru...

Miercuri, la începutul ședinței de Guvern, prim...

Societate

Polițist din Vaslui acuzat de viol

Nov-14, 9:22

Polițist din Vaslui acuzat de...

Două tinere în vârstă de 16 de...