Vocea.eu
Societate

Noi proteste în Portul Constanţa

Noi proteste în Portul Constanţa

Potrivit Mediafax,  peste 300 de angajaţi din Portul Constanţa care se opun ca Primăria să primească noi acţiuni în port protestează, astăzi pentru a doua zi consecutiv, în faţa sediului Administraţiei Porturilor Maritime, solicitând ca Ministerul Transporturilor să rămână acţionar majoritar în port.

Preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Portuare, Mircea Burlac, a declarat azi dimineaţă, că angajaţii din port nu vor renunţa la proteste până când nu se va reveni asupra proiectului care prevede ca municipalitatea să primească alte 13 procente din acţiunile portului, iar Ministerul Transporturilor să îşi piardă calitatea de acţionar majoritar.

Protestul de marţi este programat până la ora 9.00, acţiunea urmând să fie reluată miercuri dimineaţă.

Aproximativ 300 de angajaţi din Portul Constanţa au protestat şi luni dimineaţă timp de două ore, în faţa sediului Administraţiei Porturilor Maritime.

Ulterior, o delegație a Federației Naționale a Sindicatelor Portuare s-a întâlnit cu primarul Radu Mazăre, însă discuţiile nu au ajuns la niciun rezultat. Cele două părți s-au acuzat reciproc, primarul spunându-le sindicaliștilor că îi apără pe oamenii de afaceri din port, iar sindicatele acuzându-l că i-a forţat pe cei care au semnat pentru transferul de acţiuni.

Primarul le-a spus celor prezenți că nu este în regulă ce s-a întâmplat până acum în port pentru că anumiți investitori au fost avantajați atât printr-un nivel redus al chiriilor, stabilit prin Ordonanță de Urgență, cât și prin contracte de concesiune pe 50 de ani, în condițiile în care în prezent cei care vor să investească pot încheia contracte doar pe o perioadă de zece ani, cu posibilitatea de prelungire pentru încă zece ani.

Radu Mazăre a mai spus că trecerea portului la comunitatea locală a fost una dintre promisiunile USL în campania din 2012 și că intenționează să o respecte, el prezentându-le protestatarilor mai multe dosare în care se aflau 45.000 de semnături de la constănțeni care ar fi de acord cu transferul către CL a altor 13 la sută din acțiunile portului.

În 1 mai, în cadrul unei vizite făcute în judeţul Constanţa, premierul Victor Ponta spunea că procedura de transfer a acţiunilor Portului Constanţa către Consiliul Local va continua, chiar dacă există riscul "să se supere" anumite persoane, el susţinând că portul se va dezvolta mai bine după ce o parte din acţiuni vor fi listate la bursă.

În prezent, Ministerul Transporturilor este acţionar majoritar la Administraţie Porturilor Maritime Constanţa, cu 60 la sută din acţiuni, Fondul Proprietatea deţine 20 de procente şi tot 20 de procente are şi Consiliul Local Municipal.

Guvernul şi autorităţile locale propun ca structura acţionariatului APM să fie următoarea: 33 la sută Consiliul Local Constanţa, 33 la sută Ministerul Transporturilor, 20 la sută Fondul Proprietatea şi 14 la sută din acţiuni să fie listate pe Bursă. 

Romprest

Societate

Breaking News 60.000 de bilete de tratament balnear pentru pensionarii români

Mar-13, 13:20

Breaking News 60.000 de bilete...

În ședința de marți, Guvernul a adoptat...

Societate

Planul național pentru hepatite va fi funcțional din luna mai

Mar-06, 11:07

Planul național pentru hepatite va...

Potrivit ministrului Sănatății, Sorina Pintea, Planul National...

Societate

Mai mulți bani pentru Ministerul Educației

Feb-05, 11:25

Mai mulți bani pentru Ministerul...

În proiectul de buget pentru acest an,...

Politică

Ministrul Rovana Plumb:” 30,6 miliarde euro, pentru România, pentru perioada 2021-2027″

Jan-11, 10:46

Ministrul Rovana Plumb:” 30,6 miliarde...

Luni, 10 iaunuarie a.c., a fost ziua...

Societate

Zile libere în 2019

Jan-03, 14:51

Zile libere în 2019

Potrivit reglementărilor prevăzute în Codul Muncii, în...

Societate

Pesta porcină a ajuns în județul Dolj

Oct-31, 11:47

Pesta porcină a ajuns în...

Conform Institutului de Diagnostic şi Sănătate Animală...

Societate

Legea Pensiilor a fost modificată. S-a schimbat Valoarea Punctului de Referinţă

Oct-10, 9:44

Legea Pensiilor a fost modificată....

Proiectul Legii Pensiilor care a intrat în...

Societate

Tratament nou, fără interferon, pentru 13000 de pacienti care suferă de hepatită 

Sep-03, 14:30

Tratament nou, fără interferon, pentru...

Începând din data de 1 septembrie a.c.,...

Societate

Astăzi, 16 iulie, termenul limită pentru depunerea Declarației Unice la ghișeele ANAF

Jul-09, 13:13

Astăzi, 16 iulie, termenul limită...

Termenul limită pentru depunerea „Declaraţiei unice privind...