
Potrivit Ministrului de Interne în decursul anului trecut, din 3000 de ordine de protecție eliberate de polițiști, peste 25% dintre ele au fost încălcate, ultimul caz de acest fel soldându-se cu o tragedie, când o femeie din București a fost înjunghiată mortal de către soțul său, deși împotriva acestuia exista emis un ordin de protecție.
Ministrul consideră că purtarea unor brătări de protecție, asemănătoare celor care se folosesc în cazurile arestului la domiciliu, reprezintă o necesitate pentru a preîntâmpina astfel de evenimente, motiv pentru care legislația trebuie schimbată.
"Sunt femeie şi reacţionez când avem situaţii în care se vorbeşte despre violenţa în familie. Suntem în faza de finalizare a unei discuţii legislative şi discutăm cu toţi factorii, printre care şi ministerul Justiţiei şi ministerul Muncii, prin agenţia Egalităţii de Şanse. Sunt câteva propuneri care privesc amendarea legislaţiei privind posibilitatea emiterii uni ordin provizoriu de către poliţist.
Anul trecut au fost emise peste 3.000 de astfel de ordine de protecţie si mai mult de 25% nu au fost respectate. Este foarte important să colaboreze toate instituţiile cu competenţe să evităm acest gen de cazuri. Vom face cunoscute propunerile noastre. Avem legislaţie pentru purtarea acestor brătări de protecţie atunci când vorbim de arestul la domiciliu, în ceea ce priveşte aprobarea unor astfel de dispozitive, noi trebuie sa gasim soluţii ca acestea să fie adaptate şi când vorbim de violenţa în familie" , a precizat ministrul.
În acest moment, legea prevede faptul că ordinul de protecţie se eliberează în baza Legii 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie, printr-o cerere adresată judecătoriei din raza domiciliului solicitantului.